תזונה נוגדת דלקת

מאוד מרתק אותי נושא הדלקת ומחלות אוטואימוניות. כיצד הדלקת מגיעה לגוף?, איך אפשר להילחם בה? אני חושבת על כך רבות וגם כתבתי את דעותיי בפוסט "רפואה חדשה- תזונה חדשה ובריאות חדשה"

וגם בפוסט "הניצחון שלי את דלקת הפרקים". למרות זאת אני חושבת שרב הנסתר על הגלוי. אני שמחה מאוד להביא את מאמרה של יוכי עזיז ומאמינה לאור ניסיון החיים שלי שהדרך שהיא מתווה היא הדרך הנכונה.

תזונה נוגדת דלקת

מאת: יוכי עזיז, נטורופתית בכירה בחברת הוויטמינים והמינרלים סולגאר וסופהרב

דלקת היא מצב נורמלי ויעיל, המתרחש כאשר מערכת החיסון מבקשת להגן על הגוף מפני חדירת גורם זר. הבעיה נוצרת כאשר התגובה הדלקתית יוצאת מפרופורציה. כאשר מערכת החיסון טועה בזיהוי גורם ידידותי ותוקפת כאילו היה זה אויב, נוצר מצב דלקתי מזיק היכול לגרום לשלל מחלות כגון אסטמה, מחלות לב, דלקת פרקים, קוליטיס ואף סרטן.

חשוב להבחין בין דלקת אקוטית לדלקת כרונית:

דלקת אקוטית (חריפה) נוצרת כאשר יש מצב זיהומי או פציעה, על מנת להגן על הגוף מפני חדירת גורם זר. התהליכים הכימיים שייווצרו בעקבות זאת בגוף יביאו לתחושת כאב, אודם, חום ונפיחות מצב החולף לאחר מספר ימים.

בדלקת כרונית לעומת זאת אין סממנים, והתהליך הדלקתי הוא איטי ושקט. הרס נגרם לרקמות ומתפשט לרקמות סמוכות. כך יש תגובה תמידית של מערכת החיסון וזה מוביל לחוסר תפקוד באיבר כלשהו ולחולשה כללית של הגוף כולו.

סלט עגבניות שרי ומוצרלה באפלו מעוטר בבזיליקום

כיצד משפיע המזון על הדלקת?

הגוף יודע להבדיל בין חומרים שגורמים לדלקת לבין כאלה שנלחמים בדלקת. יש מרכיבי תזונה המסייעים ביצירת חומרים בגוף המלבים דלקת. מרכיבי מזון אחרים מסייעים ביצירת חומרים נוגדי דלקת בגוף שמצמצמים ומסלקים דלקות.

עד לאחרונה, אנשים נהגו לאכול כמות מאוזנת של מרכיבי תזונה הגורמים לדלקת וכאלו הנלחמים בה. כיום, בשל העיבוד הרב שעובר המזון, התזונה שלנו יצאה לחלוטין מכלל איזון. וכתוצאה מכך גופנו נוטה לתגובות דלקתיות רבות עוצמה ומשולחות רסן. פציעה, זיהום וכל דבר הכי קטן עלולים להוביל לדלקת חמורה.

המזון שאנו אוכלים מספק לנו את אבני הבניין של הגוף, וחשוב מכך, את אבני הבניין של מערכת החיסון שתפקידה בין היתר לווסת דלקות, לזהות גורם זר שפלש לגוף ולסלק אותו החוצה.

מזונות העלולים להצית ולעורר מצבי דלקת:
  • שמני בישול פשוטים כמו: תירס, סויה, חריע מכילים כמויות גדולות של אומגה 6 ואינם מכילים כלל חומצות שומן נוגדות דלקת מקבוצת אומגה 3 ו-9. שימוש מוגזם בשמנים אלה עלול להחריף דלקת בפרט דלקת מפרקים ואסטמה.
  • מזון מעובד ומטוגן עלול להפריע ליכולתו של הגוף לשלוט בדלקת.
  • תזונה עשירה בסוכר ובפחמימות מעובדות מעלה את רמת החלבון מגיב C, מאיץ הדלקות. סוכר מופיע בתווית המזון במגוון שמות: סוכרוז, פרוקטוז, דקסטרוז, גלוקוז.
  • מוצרי החלב- חלב פרה הוא אלרגן שכיח מאוד. חלב פרה מכיל כמות גדולה של שומן רווי המהווה טריגר להאצת דלקת.
  • מזונות מן החי, המכילים פורינים (חומר מוצא לחומצת שתן) כמו בשר אדום, עוף, רכיכות, פירות ים, איברים פנימיים, דגים, ביצים, חלב ומוצריו, נקניקים ונקניקיות.
  • מזונות אלרגניים עלולים להחריף את הדלקת ולגרום להחמרת המחלה. מומלץ להימנע ממזונות אלרגניים או החשודים ככאלה. לאחר רגיעת הדלקת מומלץ לערוך דיאטת אלימינציה לבחינה מחדש של אותם המזונות. חיטה ומוצריה, חלב ומוצריו, תירס, בוטנים, סויה, ביצים.
  • ירקות ממשפחת הסולניים מהווים גם בעיה עבור אנשים רבים הסובלים מדלקת מפרקים שיגרונית. ירקות כגון: עגבניות, תפוחי אדמה, חצילים, פלפלים המכילים חומרים פעילים אלקלואידים, אשר לפי החשד מעכבים את תהליך הריפוי של קולגן ומעודדים את המשך התנוונות המפרק.

בריאות חדשה על פי הבלוגרית

מזונות נוגדי דלקת:  מזונות שמומלץ לשלב בתזונה היומית שלנו-
  • דגים במיוחד דגי מים קרים- דגים מכילים את הכמות הגדולה ביותר של חומצות שומן חיוניות מקבוצת אומגה 3 שלהם פעילות נוגדת דלקת עצימה. דגים המכילים את הריכוז הגבוה ביותר של אומגה 3 הם מקרל, הרינג, אנשובי, פורל וסלמון.

סלמון צרוב

  • ירקות ועדיף שיהיו צבעוניים ככל האפשר- ירקות וסוגים רבים של פירות, הם מקור טוב לנוגדי חמצון המסייעים בהרגעת מערכת החיסון שמגיבה בצורה חזקה מידי. ירקות ופירות מכילים פלבונואידים ופוליפנוליים שלהם פעילות נוגד דלקת עצימה. ניתן לגוון את הארוחה בירקות מאודים, מוקפצים או צלויים.

סלט 5 צבעים

  • שימוש בשמן זית כשמן בישול עיקרי – שמן זית כתית מעולה עשיר בחומצה אולאית (אומגה 9) שלה פעילות נוגד דלקת.

תבלינים לבריאות ויופי

  • וותרו על החטיפים ואכלו יותר אגוזים וזרעים.

רעיונות למתכונים בריאים תוכלו למצוא בפוסט "המתכונים של פיליס גלזר"

רוב בריאות ואושר!

אתם מוזמנים…

לאינסטגרם שלי http://instagram.com/lilachdepaz

או לחבב את דף הפייסבוק שלי

Comments

comments

Powered by Facebook Comments